4 activiteiten om het staan en lopen te stimuleren
Leren staan en lopen is een grote mijlpaal voor je kindje — en best een spannende fase voor jou als ouder. Gelukkig zijn er allerlei speelse manieren om je kleintje te stimuleren. In dit artikel deel ik 4 leuke activiteiten die je eenvoudig thuis kunt doen. Ik heb dit zelf ook allemaal thuis gedaan, en met succes!
De meeste materialen heb je al in huis, en je kunt er meteen mee aan de slag!
Duplo en tape pakken
Wil je op een leuke manier het staan of optrekken van je baby of dreumes stimuleren? Dan is deze activiteit ideaal! Je plakt Duplo-blokjes met een stukje tape op een meubelstuk of de muur — zorg ervoor dat ze net iets uit elkaar hangen. Je kindje wordt uitgedaagd om zich op te trekken, te gaan staan of zelfs een stapje te zetten om bij het volgende blokje te komen.
Als je kindje nog wat hulp nodig heeft, kun je hem of haar op jouw handen laten leunen om omhoog te komen. Let er wel op dat jij niet je kindje aan de armen omhoog trekt, maar dat je kind zelf kracht zet om te gaan staan.
Naast het stimuleren van het staan en lopen is dit ook heel goed voor de fijne motoriek. Je kindje kan de Duplo-blokjes loshalen én de tape eraf peuteren — dat vraagt best wat coördinatie! Benoem tijdens het spelen ook de kleuren van de blokjes: kies er bijvoorbeeld drie uit (bijvoorbeeld rood, geel en blauw), zodat je kind niet overprikkeld raakt en echt gericht kan kijken en luisteren. Zo werk je meteen aan kleurherkenning en taalontwikkeling.
Het is een gezellige, speelse activiteit die je makkelijk thuis kunt doen. Veel baby’s vinden het al leuk als ze zich kunnen optrekken, maar ook voor dreumesen is dit een topper om actief en leergierig mee bezig te zijn!
Foam letters of figuren op het raam
Voor deze activiteit heb je niet veel nodig: wat foam letters of foam figuurtjes, een waterspray en een bakje. Door het raam nat te maken, kun je de foamstukjes er zo op plakken — en dat vinden kindjes fantastisch! Je kunt dit samen met je kindje doen: laat hem of haar helpen met sprayen of geef een eigen bakje en sponsje. Als je kindje daar nog iets te jong voor is, doe jij het gewoon, ook goed.
Plak de foamletters of figuurtjes op verschillende hoogtes en met wat afstand ertussen. Zo wordt je kindje uitgedaagd om zich op te trekken, het evenwicht te bewaren of zelfs een stapje te zetten om bij de volgende te komen. Op die manier oefent hij of zij niet alleen met staan en bewegen, maar groeit ook het zelfvertrouwen.
Je kunt tijdens het spel ook de taalontwikkeling stimuleren. Begin bijvoorbeeld met het benoemen van kleuren: “Waar is de rode?” of “Pak de blauwe!” Gebruik je foamfiguren zoals dieren of vormen? Dan kun je ook benoemen wat erop staat: “Zie jij de vlinder?” of “Waar is de auto?”
En ook de motoriek komt aan bod: je kindje pakt de figuurtjes, plakt ze op of haalt ze eraf. Misschien verzamelt hij ze in een bakje of geeft ze aan jou. Dat alles vraagt hand-oogcoördinatie en fijne bewegingen — dus weer een mooie combinatie van leren en plezier!
Wasknijper route
Voor deze activiteit heb je alleen een aantal wasknijpers nodig. Maak een ‘route’ door de wasknijpers op verschillende plekken vast te knijpen — bijvoorbeeld aan meubels, manden of lage deuren. Zorg ervoor dat ze net iets te hoog zitten om zittend bij te kunnen, zodat je kindje moet gaan staan of zich moet optrekken om erbij te komen.
Door de knijpers in een routevorm te plaatsen, stimuleer je je kindje om van de ene naar de andere plek te bewegen. Dat kan kruipen, staan, stappen of opstaan en weer zakken zijn. Alles is goed: ieder kind doet dit op zijn eigen tempo. Ook als je kindje telkens opnieuw op de knieën gaat en weer omhoog, is dat prima — het versterkt de beenspieren en het evenwicht.
Heb je gekleurde wasknijpers? Dan kun je ook meteen aan de slag met taalontwikkeling: benoem samen de kleuren, laat je kindje de knijper in een bakje doen of geef hem aan jou. Zo werk je ook aan hand-oogcoördinatie en het volgen van eenvoudige opdrachten.
Deze activiteit is:
Simpel en veelzijdig — je kunt hem binnen, buiten of zelfs bij opa en oma doen
Goed voor balans en motoriek
Uitdagend én leuk voor kinderen die op het punt staan te gaan staan of lopen
En vergeet vooral niet om te juichen als het lukt: aanmoediging werkt enorm motiverend!
Reiken naar connect ringen
Voor deze activiteit heb je een stevig meubelstuk en een paar kleurrijke connectieringen nodig. Die zijn vaak goedkoop verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Kruidvat. Tip: je kunt deze ringen op allerlei manieren gebruiken, zoals voor sorteerspelletjes of om een knuffel aan de kinderwagen te hangen.
Maak een aantal ringen aan elkaar vast tot een soort ketting en hang die aan een laag meubel. Let op: gebruik alleen een stevig meubel of zorg dat je er zelf voor staat om het te stabiliseren. Is je meubel niet stevig genoeg? Dan kun je de ringen ook zelf vasthouden net boven het meubel — dat werkt ook goed!
De ringen trekken de aandacht van je kindje. Ze maken geluid als je ermee beweegt en nodigen uit om ernaartoe te kruipen, zich op te trekken of zelfs te gaan staan.
Tijdens deze activiteit werk je aan:
Evenwicht en spierkracht
Zelfvertrouwen, door het zelfstandig oefenen
Zintuiglijke prikkels, door de kleuren en het geluid
Prijs ook de pogingen van je kindje, niet alleen het resultaat. Lukt het niet helemaal? Bied dan je hand aan om op te leunen (niet optrekken aan de armen). Zodra je kindje de ringen pakt, is de missie geslaagd!
Staan en lopen op een speelse manier
Met deze 4 activiteiten om het staan en lopen te stimuleren geef je je kindje op een speelse en veilige manier de ruimte om te oefenen met balans, spierkracht, motoriek én zelfvertrouwen. Het mooie is dat je hiervoor geen ingewikkeld speelgoed of dure materialen nodig hebt. Met simpele dingen als wasknijpers, Duplo of connectieringen creëer je al snel een uitdagende en leuke situatie die past bij de fase van jouw kleintje.
Gun je kindje de tijd om te ontdekken in zijn of haar eigen tempo en geniet vooral samen van deze bijzondere mijlpalen. Elke poging telt, hoe klein ook — en jouw aanmoediging maakt echt het verschil.
Wil je meer van dit soort ideeën om samen te spelen, stimuleren en verbinden? Neem dan vooral een kijkje op mijn website of volg me op TikTok voor korte video’s en praktische inspiratie bij jouw dagelijkse momenten.
120 Ontwikkelingsgerichte activiteiten

In dit e-book vind je maar liefst 120 zorgvuldig geselecteerde activiteiten die gericht zijn op verschillende ontwikkelingsgebieden van je kindje. Daarnaast bevat het e-book waardevolle tips voor slaap- en rustmomenten, evenals activiteiten tips voor jouw newborn baby. Alles is ontworpen om zowel de ontwikkeling van je kindje te stimuleren als jou als ouder te ondersteunen in het eerste prachtige jaar.
Dreumes activiteiten ebook 12-24 maanden

Dreumesen ontdekken de wereld vol nieuwsgierigheid. In dit e-book vind je 120 leuke activiteiten, verdeeld over 12 praktische thema’s. Ze stimuleren taal, motoriek, zintuigen, emoties en sociale vaardigheden – precies wat je kind van 12 tot 24 maanden nodig heeft. Met spullen die je vaak al in huis hebt, pas je alles eenvoudig aan op het ritme en karakter van jouw dreumes. Inclusief ideeën voor actieve spelletjes, rustmomenten en samen spelen met broertjes, zusjes of vriendjes. Spelenderwijs leren en samen genieten – dat staat centraal!
Gratis download, 8 sensorisch spel ideeën

Sensorisch spel is een fantastische manier om samen te ontdekken, te voelen, te proeven, te horen en te ruiken. Het draait niet alleen om het tastzintuig, maar prikkelt ook andere zintuigen zoals gehoor, zicht, reuk en zelfs smaak. Zo leert je kindje spelenderwijs de wereld om zich heen begrijpen én zijn eigen lichaam beter kennen.